Działanie i zastosowanie:
To naturalna substancja, otrzymywana z brzozy i buku. Należy do alkoholi wielowodorotlenowych (polioli) i może być używana do słodzenia, jako zamiennik cukru stołowego (sacharozy).
Jest tak samo słodki jak cukier, ma jednak o 40% mniejszą wartość kaloryczną.
Może być używany do przygotowania potraw w szerokim zakresie temperatur.
W organizmie ksylitol przetwarzany jest z niewielkim udziałem insuliny, wskutek czego posiada znacznie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier.
Spożywanie potraw lub napojów słodzonych ksylitolem powoduje mniejszy wzrost poziomu glukozy po posiłku, niż w przypadku słodzenia cukrem.
Spożywanie potraw zawierających ksylitol pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów.
Korzystne efekty można zaobserwować po 3 miesiącach stosowania 15 g produktu dziennie.
Skład:
Ksylitol 100%
Sposób użycia:
-Ksylitol powinno się wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od małych ilości.
-Zbyt duże spożycie za pierwszym razem może skutkować lekkim rozwolnieniem.
-Zaleca się stosować do 15 g ksylolitu dziennie (ok. 3 łyżeczki).
Status rejestracji:
Środek spożywczy