Działanie i zastosowanie:
Laktoferyna to aktywne białko, naturalnie występujące w wielu płynach ustrojowych, w największym stężeniu występuje w ludzkiej siarze i mleku następującym tuż po niej.
Laktoferyna wykazuje szerokie działanie biologiczne w organizmie ludzkim. Najwięcej danych klinicznych dotyczy działania przeciwdrobnoustrojowego, co czyni laktoferynę istotnym składnikiem diety wpływającym na wspomaganie odporności.
Laktoferyna to białko serwatkowe, będące transferyną, która reguluje stężenie jonów żelaza w osoczu krwi i transportuje je do tkanek.
Laktoferyna wołowa (bLF) wyróżnia się wysokim stopniem podobieństwa (69%) do laktoferyny ludzkiej.
Laktoferyna występuje w niewielkich ilościach w mlekach modyfikowanych, z tego powodu dieta niemowląt i dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym jest praktycznie pozbawiona tego składnika. Rozwiązaniem jest dostarczanie laktoferyny w postaci suplementu diety.
Laktoferyna wykazuje pozytywny wpływ na uszczelnianie nabłonka jelit, dodatkowo stymuluje rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej (bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium).
Laktoferyna zmniejsza dolegliwości związane z nietolerancją pokarmową (poprzez m.in. stymulowanie wydzielania laktazy, enzymu rozkładającego laktozę).
Skład:
Maltodekstryna, laktoferyna, substancja przeciwzbrylająca: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471).
Sposób użycia:
Proszek należy rozpuścić w letnim płynie, dobrze wymieszać i następnie spożyć; proszek można także przyjąć bezpośrednio z saszetki.
Ważne: Laktoferyna ulega denaturacji w wysokiej temperaturze, z tego powodu nie należy wsypywać proszku do gorących płynów.
Status rejestracji:
Suplement diety