Działanie i zastosowanie:
Latopic to środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera 3 polskie, żywe i opatentowane szczepy bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, które posiadają właściowści:
* oporność na niskie pH panujące w żołądku oraz na sole żółci,
* adherencję do komórek nabłonka jelitowego,
* produkcję substancji wykazujących aktywność wobec: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Listeria innocua, Listeria monocytogenes, oraz Enterococcus faecalis,
* oporność na antybiotyki typową dla bakterii z grupy Lactobacillus casei/rhamnosus.
Latopic jest przeznaczony do postępowania dietetycznego w atopowym zapaleniu skóry (AZS) i alergii pokarmowej dla niemowląt, dzieci i dorosłych.
Dawkowanie:
Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza.
Stosować 1 raz dziennie 1 kapsułkę przez co najmniej 3 miesiące.
W przypadku niemowląt, dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki, można otworzyć kapsułkę, wysypać proszek i rozpuścić go w niewielkiej ilości letniego płynu (mleko matki, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, preparat hipoalergiczny polecany przez lekarza). W takiej postaci spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Skład:
Maltodekstryna, składnik kapsułki - żelatyna, 1 miliard liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego w następujących proporcjach: 50% Lactobacillus casei LOCK 0919, 25% Lactobacillus rhamnosus LOCK 0908, 25% Lactobacillus rhamnosus LOCK 0900, barwnik kapsułki - dwutlenek tytanu, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy.
Status rejestracji:
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Producent:
IBSS BIOMED SA
Aleja Sosnowa 8
Kraków