Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Suplement diety nie ma właściwości leczniczych.
Działanie i zastosowanie:
Preparat zawiera w każdej tabletce 500 mg witaminy C w postaci Ester-C®. Jest to specjalna forma witaminy C, rozpuszczalna zarówno w wodzie, jak i tłuszczach. W swoim składzie preparat zawiera również bioflawonoidy cytrusowe, dziką różę, rutynę i acerolę. Ester-C® jest opatentowany i zawiera aktywne metabolity witaminy C (kwas L-treonowy, L-lyksonowy i L-ksylonowy). Badania dowodzą, że Ester-C® jest lepiej tolerowany przez organizm człowieka niż kwas L-askorbinowy.
Ponadto, jest on prawie dwukrotnie (189%) lepiej wchłaniany przez komórki układu odpornościowego człowieka – limfocyty T, niż inna popularna forma witaminy C – askorbinian wapnia.
Tabletki z witaminą C Ester-C® 500 mg firmy Solgar posiadają neutralne pH 6,7 (witamina C jest buforowana wapniem). Ta forma witaminy C jest przyjazna dla przewodu pokarmowego, nawet w większych dawkach. Produkt jest hipoalergiczny i odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Skład:
Witamina C (Ester-C®, L-askorbinian wapnia), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu; Bioflawonoidy cytrusowe kompleks, Sproszkowana dzika róża, Sproszkowany wyciąg z owoców aceroli, Rutyna.
Dawkowanie:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.
Status rejestracji:
Suplement diety
Informacja dodatkowa:
Produkt bezglutenowy. Koszerny, Wegański, Wegetariański
Nie zawiera: cukrów, soli, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.